Consells per evitar grips i refredats [2023]

Consells per evitar grips i refredats
Consells per evitar grips i refredats com menjar cítrics

BONS CONSELLS PER EVITAR GRIPS I REFREDATS

Consells per evitar grips i refredats i aliments que ens ajudin a prevenir-los, és, sens dubte, un dels temes més consultats davant l’arribada dels mesos més freds de l’any.

Per això, avui parlem sobre consells per evitar grips i refredats i d’aquells aliments que:

col·laboren a tenir el nostre sistema immune reforçat i millor preparat per combatre els virus.

Dins d’una adequada dieta saludable i equilibrada, han d’haver-hi aliments:

amb propietats antioxidants, antivirals i bactericides,

a més dels rics en vitamines A, B, C, E i proteïnes,

per poder ajudar a prevenir i alleujar els símptomes del refredat o grip, fins i tot reduir la seva durada.

També és important afegir a la nostra cistella de la compra aliments rics en proteïnes (peixos, llegums, etc ..).

El dèficit de proteïnes pot augmentar el risc de patir infeccions.

I la ingesta d’abundant líquid també és primordial.

Beure molta aigua evita la deshidratació, ajuda a l’eliminació de mucositat i també a disminuir les toxines.

Aquesta aportació en aigua, pot també substituir-se o complementar-se amb:

Sucs amb propietats antioxidants com el de taronja o el de tomàquet.

Els aliments i consells per evitar grips i refredats, els hem agrupat en:

Aliments rics en vitamina A

Verdures:

Són una gran aportació de vitamina A i de betacarotè en la nostra dieta, essencial per mantenir sanes les mucoses.

Remolatxa, cols de Brussel·les, bledes, pastanagues, bròquil, espinacs, carabassa, coliflor, xampinyons, porros, carxofes, albergínies, pebrots, ..

siguin crues o cuinades, tenen grans propietats contra els refredats i malalties respiratòries.

Productes d’origen animal:

Com el fetge, peixos com el verat, .. Tenen també una bona aportació d’aquesta apreciada vitamina.

Aliments rics en vitamina C

Fruites:

Cítrics:

Són coneguts per ser especialment rics en vitamina C, que ajuda a:

Reforçar les nostres defenses i a alleujar molts dels símptomes comuns en grips i refredats.

És molt recomanable el consum de taronges, mandarines, llimones, aranges, kiwi, groselles, etc ..

En quantitats sempre recomanades (com a mínim, cinc peces de fruita i verdura al dia).

Esmorzar cada dia un got de suc de taronja natural, i a mitja tarda prendre un suc de llimona calenta rebaixat amb aigua i mel farà que:

els símptomes remetin i et sentis millor.

Un dels consells per evitar grips i refredats és prendre de manera conjunta aliments amb vitamina C i pròpolis.

Seran un excel·lent preventiu quan comença la temporada de grips.

Granada:

Aquesta fruita, especialment, té grans propietats medicinals que són conegudes des de l’antiguitat.

Aporta grans quantitats d’antioxidants, àcid fòlic i vitamina C i és una gran aliada per tractar mals de coll i infeccions d’oïda.

Es poden prendre granades en sucs, amb iogurt, en amanides o simplement de forma natural.

Les verdures de fulles verdes fosques:

com les cols o el bròquil, contenen també aquesta vitamina.

Fruites del bosc:

Gerds, mores, nabius i maduixes són grans aliats contra la grip i els refredats.

Són molt riques en vitamina C i en antioxidants i reforcen les defenses del nostre organisme.

  • Aliments amb Vitamina E:

La vitamina E és altament antioxidant i estimula el sistema immune perquè pot lluitar efectivament contra el virus de la grip.

Ametlles, avellanes, pinyons, llavors crues, bledes, mostasses, espinacs … són alguns dels aliments amb vitamina E.

Llegums:

Els llegums, aliments rics en antioxidants, actuen com antigripals naturals i ajuden a:

  • reduir les toxines que provoquen la infecció,
  • a enfortir el sistema immune,
  • i a escurçar la durada de la grip o el refredat.

All:

A més de donar bon gust al menjar, l’all té propietats antimicrobianes i estimulants del sistema immunitari.

Gràcies a les virtuts de l’all, al costat de la ceba es consideren antibiòtics naturals.

Les seves propietats medicinals són ben conegudes: antisèptic, antibiòtic, antitòxic, antitumoral, depuratiu…,

Això és a causa que és ric en al·licina, un antisèptic que ajuda al cos a combatre la grip i alleuja la congestió nasal.

Millor prendre-ho cru perquè d’aquesta manera no perd propietats.

També es pot recórrer a les càpsules d’all, ja que tenen els mateixos beneficis que l’aliment.

S’ha comprovat que prendre suplements d’all pot reduir el nombre de refredats en un alt percentatge.

Peix:

El peix, a més de tenir propietats saludables per al cor, és ric en minerals que ajuda els glòbuls blancs a erradicar el virus de la grip.

Molts tipus de peix, especialment el blau, són rics en àcids grassos omega-3.

La qual cosa ajuda a reduir la inflamació pulmonar i a protegir els pulmons d’infeccions respiratòries.

Ostres:

També ajuden a reduir la intensitat dels símptomes del refredat i la grip i d’escurçar la seva durada a la meitat pel seu alt contingut en zinc.

Iogurts:

Els iogurts són un probiòtic natural que té cura la nostra flora intestinal.

És essencial per al nostre sistema immunitari, ja que:

en ella es troben el 70% de les cèl·lules immunitàries del nostre organisme.

Infusions:

Les més populars en matèria de prevenció i tractament de la grip són:

per exemple,

la farigola, el pi, l’eucaliptus, l’equinàcia, la sàlvia, la regalèssia, el gingebre, el trepó, l’anís verd, el plantatge …

Les infusions són un dels millors consells per evitar grips i refredats.

Un parell de tasses al dia amb una culleradeta de mel són, a més de saludables, perfectes per escalfar el cos.

Camamilla:

La inhalació dels vapors d’aquesta infusió té propietats per calmar i alleujar la tos.

Essent especialment útil per a inflamacions i irritacions del tracte respiratori.

ALTRES MANERES DE PREVENIR GRIPS I REFREDATS:

Probiòtics:

La flora intestinal constitueix la part més gran del sistema immunitari.

Per això és imprescindible mantenir-la ben frondosa i cuidada.

La suplementació amb probiòtics augmenta la resistència davant:

les infeccions i s’associa a una menor intensitat de símptomes i durada quan ja estem malalts.

No obstant això, és important, si estem ja refredats, evitar els productes lactis, ja que provoquen mucositat.

Fong Reishi:

La Medicina Tradicional Xinesa promou el seu consum des de fa milers d’anys per gaudir de “llarga vida i eterna joventut”.

Segurament un dels secrets d’aquest fong sigui:

el seu paper immunoestimulant i les seves propietats anti radicals lliures.

A més, la profusió i profunditat de les investigacions científiques al voltant del reishi permeten concloure que:

el consum diari d’aquest fong l’ajudarà de manera immediata a:

  • Enfortir el seu sistema immunitari.
  • Prevenir el dany oxidatiu.
  • Beneficiar-se de la seva acció antial·lèrgica.
  • Prevenir els problemes cardiovasculars.

Al mercat hi ha suplements que combinen reishi, shitake i maitake.

S’aconsegueix així, multiplicar els beneficis d’aquests fongs, com el Supralimento Inmunox Bio.

Neteges nasals amb aigua de mar:

en la medicina ayurvèdica (medicina tradicional originària de l’Índia) es recomanen:

les dutxes nasals per mantenir el flux d’energia en els canals de cap i coll.

A més, amb aquesta pràctica diària s’eviten les infeccions i inflamacions de les vies respiratòries.

Igualment, alleugera els símptomes de congestió i secreció nasal quan ja estem refredats.

Bons hàbits:

Per exemple,

  • netejar-se les mans amb freqüència,
  • evitar compartir gots, coberts i altres objectes que hagin pogut estar en contacte amb aquestes secrecions

Amb tots aquests consells per evitar grips i refredats n´estem segurs que aquest any ja no en patireu.

Comparteix
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppTelegramShare

Aliments per a prevenir l´osteoporosi [2023]

Aliments per a prevenir l´osteoporosi
Aliments per a prevenir l´osteoporosi

ALIMENTS PER A PREVENIR l´OSTEOPOROSI QUE HAS DE CONÈIXER

Els aliments per a prevenir l´osteoporosi, existeixen realment? Avui en coneixarem la resposta.

L’osteoporosi fa que l’os es torni més fràgil i per tant, augmenta el risc de fractures.

Les zones més susceptibles de fracturar són el maluc, vèrtebres dorsals i lumbars, canell i húmer.

L’osteoporosi no cursa dolor i es detecta amb una densitometria òssia (DMO).

Generalment es mesura la DMO de la zona lumbar i del fèmur. L’os és un teixit viu amb gran plasticitat, que canvia a través dels anys.

Durant la infància i adolescència s’acumula el 40% de la massa corporal.

Als 25 anys adquireixen la major densitat i força i a partir dels 40 comença a disminuir de manera gradual i natural.

La formació de l’os està relacionada amb:

l’aportació de nutrients que arriben a través de l’alimentació, a l’aportació de calci principalment, però també de fòsfor i magnesi.

Bàsicament els nostres ossos estan formats per calci, proteïnes, entre elles col·lagen, aigua i altres minerals com magnesi i fòsfor.

Certes vitamines com la K2 i la D ajuden a fixar el calci en l’os.

La part proteica (col·lagen) necessita de flavonoides, Vitamines A, B6, B12, àcid fòlic, Vitamina K, zinc i silici.

Els nostres ossos són un teixit viu que constantment absorbeix o allibera calci, segons necessiti l’organisme.

Les causes més comunes de la pèrdua de massa òssia són:

  • Les persones amb secreció gàstrica disminuïda absorbeixen menys calci.
  • El excés de proteïnes (carns, aus ..), de sucres i de cafè,

doncs acidifiquen la sang disminuint la seva PH i provoca la pèrdua de calci per l’orina per neutralitzar aquesta acidesa.

S’ha d’evitar el consum excessiu de sal, ja que aquesta pot augmentar la pèrdua de calci per mitjà de l’orina.

  • Disminució de la Vitamina D:

és essencial perquè el calci present en l’intestí, procedent dels aliments, pas a la sang i arribi al seu destí (ossos).

Els trastorns hepàtics o renals influeixen negativament en la funció de la Vitamina D i la fixació del calci en els ossos.

  • Hormones:

La disminució d’estrògens durant la menopausa es relaciona amb una sensibilitat més gran dels osteoclasts a l’hormona paratiroïdal.

Això incrementa la destrucció òssia i puja els nivells de calci en sang, el que provoca :

un descens d’aquesta hormona i que es perdi més calci.

  • Medicaments:

l’acció prolongada en el temps de determinats medicaments com:

corticoides, heparina, antiestrògens, metrotexat i omeprazol,

també actua com a factors de risc.

El millor tractament de l’osteoporosi ha de tenir caràcter preventiu, amb aliments per a prevenir l´osteoporosi.

Però, un cop establerta, hem d’aplicar una terapèutica apropiada.

Aquesta teràpia anirà encaminada a aportar prou elements minerals:

Per exemple,

  • Plantes remineralitzants com: cua de cavall, ortiga verda, dent de lleó o alfals, que es poden prendre en infusió.
  • Suplements de Vitamina K, magnesi, calci i silici ens ajudaran a prevenir la pèrdua de massa òssia.
  • Si falta vitamina D, es recomana suplementació de la mateixa, així com prendre el Sol 15 minuts al dia mínim.
  • Caminar 30-40 minuts diaris i fer treball de força lleuger per mantenir i augmentar to muscular.
  • I com no, la nostra especialitat, la dieta!

L’osteoporosi sorgeix quan el cos no és capaç de produir suficient os o reabsorbeix massa, i en això influeix molt l’alimentació.

La dieta, amb aliments per a prevenir l´osteoporosi, es convertirà en un important aliat contra l’osteoporosi i l’acidificació.

Haurà de ser rica en verdures, fruita i aliments integrals, amb poca proteïna i escassos sucres.

L’alimentació i el sedentarisme afavoreixen l’aparició d’osteoporosi.

Però la clau no resideix en augmentar el consum de lactis, com se sol recomanar.

El calci no només està en els lactis, una dieta vegetal és idònia davant l’osteoporosi.

També, existeixen fonts vegetals de calci que s’assimilen millor que els làctics.

Quins són els aliments per a prevenir l’osteoporosi?

Com aliments per a prevenir l´osteoporosi tenim:

per exemple,

  • El peix i el marisc

Entre els peixos i mariscs més recomanats per prevenir l’osteoporosi podem destacar:

per exemple,

les sardines, la tonyina, el gall, les cloïsses, els llagostins, entre d’altres.

  • Els llegums

Els llegums són molt riques en calci, a més poden aportar molt bones quantitats de fibra.

No obstant això, és necessària la realització d’una cocció adequada i precisa.

  • Les verdures

Les verdures més importants per prevenir l’osteoporosi són els espinacs, el bròquil i les bledes.

  • Els espinacs són rics en vitamina K2, una altra vitamina que intervé en la formació de l´os.

A més, les fulles verdes en general contenen una gran quantitat de calci i minerals necessaris per al teixit ossi.

Pren-les 2 vegades per setmana com a plat principal o guarnició.

  • Els fruits secs

Tots els fruits secs són rics en calci, però el que més calci pot aportar a l’organisme són les ametlles.

Però s’ha de tenir molta cura i no exagerar el seu consum, ja que aporten moltes calories.

Els fruits secs contenen alts nivells de calci, especialment les ametlles.

Aprofitaràs més els seus nutrients si les actives remullant prèviament en aigua.

Pren-ne 1 grapat al dia, si pot ser amb un remull previ de 8-12 hores en aigua per activar-les.

Les Nous són una bona font d’omega-3.

Aquests àcids grassos influeixen en l’activitat de les cèl·lules formadores d’os, de manera que poden disminuir el risc de fractures.

1 grapat de nous al dia, crues tal qual o amb un remull previ per fer-les més digestives.

  • Cereals integrals

Són molt més nutritius que les versions refinades.

Alguns aporten més proteïnes que altres, i tots resultaran més digestius si:

es remullen en aigua mineral 8 hores i es couen amb l´alga kombu.

Per exemple, pren-ne 3 vegades per setmana, introduint varietat.

  • La vitamina K

Aquesta vitamina és important en la producció de la proteïna anomenada osteocalcina.

 L´esmentada osteocalcina ajuda a la correcta mineralització òssia.

Els aliments que la contenen són les bledes, el bròquil i l’enciam.

  • La vitamina C

La vitamina C no pot faltar en la nostra dieta plena d´aliments per a prevenir l´osteoporosi,

Doncs ajuda a formar, mantenir i reparar l’estructura òssia.

Els aliments rics en aquesta important vitamina són els cítrics, els pebrots verds i el kiwi, entre molts altres.

Prendre amb freqüència aliments rics en vitamina C, com la taronja, afavoreix la formació de col·lagen, necessari per a la formació d’os.

Pren una o dues taronges, 5-6 dies a la setmana.

  • La vitamina D

La vitamina D és imprescindible perquè el calci es pugui absorbir.

No serviria de res consumir aliments rics en calci si no consumim la vitamina D que requereix l’organisme.

Aquesta vitamina es troba en la tonyina, el verat, els peixos blaus, el salmó i alguns cereals enriquits.

  • La vitamina A

Aquesta important vitamina ajuda a mantenir els ossos saludables i forts.

Es pot trobar en bones quantitats en les pastanagues, el zapallo i totes les fruites i les verdures de color ataronjat i groc.

  • Sèsam negre

Aquestes llavors són riques en antioxidants i calci, el mineral més necessari per als ossos.

L’ideal són 2 cullerades al dia.

Es pot fer tahini i usar-lo en infinitat de preparacions dolces i salades.

  • Alga kombu

L´Alga Kombu posseeix abundants vitamines i minerals, com la majoria de verdures de la mar, i és ideal per a enriquir sopes i brous.

També pots coure els cereals i els llegums amb un trosset per fer-los més digestius.

Per exemple, afegeix un tros sec, d’uns 2 dits, a tots els teus vins i coccions de cereals i llegums.

  • Mongetes Azuki

La Medicina Tradicional Xinesa les aconsella al costat de la soja negra per enfortir els ossos, per les seves proteïnes i antioxidants.

A més, ben cuites resulten molt digestives i introdueixen varietat en la dieta.

Pren-2-3 dies a la setmana, bullides amb verdures o en forma de paté.

  • Col Kale

Les cols en general són especialment riques en calci d’alta disponibilitat.

La kale, a més, és molt versàtil:

pots fer-la al vapor, marinada en amanida o en forma de xips deshidratats, per posar uns exemples.

Per exemple, et recomanem que prenguis 4-5 fulles cada dia, en brous, amanides, xips o qualsevol altra variació.

  • Dàtils

Són molt nutritius.

Menjar-se dos al dia, per exemple de la saborosa varietat Medjoul, aporta minerals, proteïnes i vitamines que.

afavoreixen la formació de teixit ossi i el bon funcionament de l’organisme.

A més satisfan la necessitat de dolç a qualsevol hora.

Prenent 2-3 al dia ajudaràs a prevenir l’osteoporosi.

Contra l’osteoporosi és molt important portar una dieta equilibrada.

És a dir cal tractar de consumir aliments per a prevenir l´osteoporosi, controlant i verificant:

les aportacions calòriques que cada un d’ells li brinden a l’organisme.

D’aquesta manera podem evitar l’augment de pes, cosa que també pot afectar la salut dels ossos.

Per acabar recordar que per prevenir l’osteoporosi, s’ha d’evitar el consum excessiu d’aliments rics en fòsfor i proteïnes.

Encara que són importants en la formació i la salut dels ossos si són consumits en quantitats exagerades poden:

provocar grans pèrdues d’aquest important mineral.

Si prenem aliments per a prevenir l´osteoporosi, aquesta apareixerà molt més tard.

Comparteix
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppTelegramShare

Nutricionista a Casa a la TV catalana!

Nutricionista a Casa a la TV
Nutricionista a Casa a la TV La Xarxa

Ja podeu veure l´estrena de El Nutricionista a Casa  a TV!!!.

En concret, l´aparició del nostre fundador i creador de continguts d´aquesta web ha estat en:

la secció Foodies (Els poders de la lecitina de soja) dins del programa de televisió 1món.cat!. I tot n català!.

Aquest programa s´emet en:

  • el Punt-Avui TV ,
  • la Xarxa de Televisions locals de Catalunya i
  • en el Canal 159 de Movistar+ (Programa emès el 16/09/17).

L´aparició de Nutricionista a Casa a la TV suposa un nou èxit!

Es moment de deixar endarrera la nostalgia de las vacances i concentrar-nos en encarar aquesta nova temporada amb energia.

Però, ¿como ho fem,per poder concentrar-nos de forma óptima, mantenint l´ interés i l´atenció?

Ens ho explica en aquest Foodies, Càstor Bayo,el creador i fundador de www.nutricionistaencasa.com

Comparteix
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppTelegramShare

Aliments amb oli de palma [2023]

aliments amb oli de palma
Els aliments amb oli de palma son perjudicials.

ELS ALIMENTS AMB OLI DE PALMA

Aliments amb oli de palma o productes que contenen aquest són desaconsellables. Expliquem on el trobem i què té de dolent.

Per què l’oli de palma és dolent? És realment cancerigen? Quins productes ho tenen? Què té de dolent?

On trobarem l’oli de palma?

Sens dubte, és el tema de moda a les últimes converses sobre alimentació, nutrició i salut.

Hem rebut moltes preguntes sobre aliments amb oli de palma i avui aclarim la veritat i hi respondrem.

Per cert, aquestes informacions se saben des de fa molts anys, però no ha estat fins ara que ha aparegut a la premsa.

L’oli de palma és el greix que s’obté:

del premsat de la polpa del fruit d’una palmera africana anomenada Elaeis guineensis o palmell de Guinea.

Aquesta palmera es caracteritza pel seu creixement ràpid i l’alt rendiment del seu fruit.

L’oli de palma és el més utilitzat del món, per davant del de soja o el de colza

S’ha convertit en una matèria primera usada a nivell global per a:

per exemple,

l’elaboració de gran quantitat de productes de la indústria alimentària i cosmètica.

La palma olirada es cultiva en països tropicals.

On sovint representa una base important per a les economies locals.

Així com una matèria primera per a la indústria local.

El seu cultiu a Indonèsia i Malàisia, els dos països que concentren el 85% de la producció mundial, ha tingut un fort impacte ambiental i social.

Altres països exportadors d’oli de palma són:

per exemple,

Papua Nova Guinea,
Colòmbia,
Tailàndia,
Cambodja,
Brasil,
Mèxic i
Àfrica occidental

Per què s’utilitza a la indústria alimentària ia la cosmètica?

L’oli de palma es caracteritza per tenir un punt de fusió molt alt.

En altres paraules, és un híbrid de greix i oli vegetal que a 30 graus centígrads ja és sòlid.

L’oli de palma es compon de:

un 50% d’àcids grassos saturats, sobretot àcid palmític i àcid esteàric; un 35-40% d’àcid oleic, i

un 10-15% restant d’àcids grassos monoinsaturats.

Precisament els àcids grassos saturats, palmític i esteàric, són el principal reclam de la indústria.

El primer perquè és el majoritari en l’oli de palma i perquè és semisòlid a temperatura ambient.

És un estabilitzant i potent antioxidant, és a dir, conservant.

El segon perquè aguanta sòlid fins a 70ºC.

Això permet fer-lo servir en diverses indústries on l’estabilitat a alta temperatura és important.

Es fa servir barrejat amb la farina per fer pa de motlle industrial que duri més temps tendre.

També s’usa per a tot tipus d’aperitius de bossa, com ara patates fregides, etc.

En la seva forma refinada, l’oli de palma no aporta sabor, és molt estable i no s’enrancia ni oxida fàcilment.

Manté bé les propietats organolèptiques quan s’eleva la temperatura.

Per això s’utilitza en aliments que es cuinen o preparen a altes temperatures.

L’oli de palma té dos avantatges per a la indústria:

  • Més barat: 650€/Tn de palmell per 900€/Tn de gira-sol o  3.500€/Tn d’oliva.
  • El seu estat:  sòlid a temperatura ambient proporciona consistència i untuositat als aliments.

L’estat sòlid a temperatura ambient proporciona un avantatge davant d’altres olis (ex: oliva) que romanen en estat líquid.

Per substituir-lo, cal un altre greix que romangui semisòlid a temperatura ambient i n’hi ha molt poques.

El greix animal (mantega) o alguns greixos d’origen tropical tenen un preu més elevat, per la qual cosa no interessa a les empreses.

Aquests fets, juntament amb el seu rendiment (produeix deu vegades més oli per unitat d’àrea que altres collites de llavors olioses) i el preu, han fet que:

l’oli de palma sigui l’oli vegetal més usat al món (constitueix aproximadament el 30% de la producció mundial de greixos i olis).

ALIMENTS AMB OLI DE PALMA:¿ÓN PODEM TROBAR-LO?

El podem trobar en aliments amb oli de palma, com:

  • Cremes i cobertures en pastisseria:
    Es fon a més temperatura que la xocolata, per això és idoni per mantenir i emmagatzemar les cobertures, però a la boca fon pitjor.

Productes alimentaris per escampar:
Per la quantitat de greixos saturats que conté i que faciliten l’escampat, s’utilitza a:

cremes de cacau, en margarines i mantegues.

La margarina, a diferència de la mantega que conté greix de llet animal, es convertiria en:

líquid al cap de pocs minuts d’estar a temperatura ambient si portés un altre tipus d’oli menys consistent que l’oli de palmell.

  • Snacks i pastissos:
    En galetes, torrades o brioixeria industrial.

Com a substitut dels greixos hidrogenats, poc cardiosaludables, i de la mantega o mantega, que és més cara.

  • Precuinats:
    S’enrancia menys i el seu preu és baix, per això es fa servir per elaborar molts plats de menjar preparat.
  • Xips i aperitius:
    Aguanta més fregits que altres greixos. A Espanya es fa servir oli de gira-sol o d’oliva.

A més, s’hi afegeix oli de palma a molts:

  • Productes cosmètics:
    Des de llapis de llavis a cremes hidratants i sabons de neteja, per les característiques tensoactives de l’àcid esteàric.

Finalment, en espelmes, on augmenta el punt de fusió de la cera.

És realment tant dolent per a la nostra salut?

Tot i el seu ús tan estès, en aliments amb oli de palma des d’un punt de vista nutricional no és una opció molt saludable.

L’oli de palma estava desplaçant els greixos hidrogenats, que s’han demostrat nocius per a la salut.

No obstant això, aquest oli és molt ric en greixos saturats.

Per tant, està lluny de ser una alternativa idònia des del punt de vista de l’equilibri nutricional i és preferible no abusar-ne.

El motiu principal de considerar-ho dolent per a la nostra salut el trobem a:

el seu alt contingut en greixos saturats (concretament en àcids grassos saturats de cadena llarga).

Com veiem en la seva composició, gairebé el 50% dels greixos de l’oli de palma són saturats.

La composició per 100 gr/ml d’oli de palma és:

884 Kcal
100 gr de greixos dels quals:

Greixos saturats: 49,30 gr (Àcid Palmític 43,5 gr, Ac.Esteàric 4,3 gr, Ac. Mirístic 1,0 gr, Ac. Laúric 0,1 gr)

Greixos monoinsaturats: 37,0 gr (Ac. Olèic 36,6 gr, Ac. Palmitoleic 0,3 gr, Ac. Erúcico 0,10 gr)

Greixos poliinsaturats: 9,3 gr (9,1 gr Ac. Linoleic, 0,20 gr Ac. Linolènic).

Tal com han demostrat molts estudis científics, i ja hem comentat en anteriors articles de la nostra web:

un consum prolongat d’aliments amb oli de palma i regular de greixos saturats influeixen de forma negativa a:

el taponament d’artèries (aterosclerosi) i un augment del colesterol LDL a la sang, fet que duplica el risc de patir malalties cardiovasculars.

És important controlar el consum d’aliments amb oli de palma per a:

evitar problemes de salut a llarg termini, a causa d’una elevada ingesta de greixos saturats.

Com en la majoria dels greixos saturats amb un punt de fusió alt, cosa que inclou sobretot les làcties i animals en general, l’oli de palma consumit en excés suposa:

un risc potencial de problemes cardiovasculars, és a dir que és aterogènic.

L’oli de palma és un tipus de greix vegetal adequat tecnològicament a l’aliment.

Aquest tipus de greixos, en tenir àcids làuric, palmític i mirístic, tendeixen a:

precipitar més al torrent sanguini ia acumular-se a les artèries taponant-les.

A més, no són bons transportadors del colesterol a les cèl·lules perquè es transformi en energia.

Amb el que augmenten a la sang l’anomenat colesterol dolent o LDL, i disminueixen el bo o HDL.

Podem deduir, doncs, que l’àcid palmític és el que fa a l’oli de palma poc recomanable.

Hi ha una recomanació expressa de limitar el consum de greixos saturats i aliments amb oli de palma per:

els seus efectes perjudicials potencials per a la salut.

Especialment en relació amb la malaltia cardiovascular i l’obesitat.

Les recomanacions de consum de greixos és

per exemple,

que siguin inferiors al 30% de l’aportació calòrica total.

Dels quals els greixos saturats han de constituir menys del 10%.

Exemple: en una dieta de 2000 kcal, 20 grams de greixos saturats al dia.

Aleshores, per què és a les llets preparades per a nadons?

L’àcid palmític és present a l’oli de palma i… a la llet materna!

En aquesta darrera suposa al voltant del 25% del contingut gras.

Tot i ser un greix saturat, també és necessari per al desenvolupament del nadó en una petita proporció.

Ara bé, en funció de la procedència, l’àcid palmític té dues versions:

  • el que procedeix de la llet materna és majoritàriament β-palmitat (entre un 60 i 86%).
  • el d’origen vegetal és principalment α-palmitat.

Tot i tenir la mateixa composició química presenten una petita diferència en la seva estructura que fa:

que es comportin de manera diferent a l’organisme.

La versió α impedeix que s’absorbeixin correctament nutrients com els greixos i el calci, a més les caques seran més dures.

Per això, alguns laboratoris, quan ens presenten llets infantils per a nens restrenyits, ens posen molt èmfasi en:

que aquesta llet porta l’àcid palmític en posició beta (caques més tovetes), algunes fins a un 45%.

Els laboratoris segueixen desenvolupant noves formulacions de llets infantils que s’acostin encara més a la llet materna.

I un dels camins és augmentar el percentatge de β-palmitat.

Avui dia, algunes marques ja han aconseguit que les seves llets portin fins a un 45% d’àcid palmític en posició β.

La reglamentació tecnicosanitària específica dels preparats per a lactants i dels preparats de continuació només expressa:

la prohibició de fer servir olis de sèsam i cotó.

Per això l’addició d’oli de palma no estaria incomplint la legislació vigent.

Conclusió-consell: Intenta donar pit al teu fill el major temps possible.

No pots/vols?

Doncs llet de fórmula fins als 12 mesos que indiqui el % més elevat de β-palmitat.

A partir d’aquí llet de vaca, res de llets de creixement.

Per què s’ha aixecat la recent polèmica pels aliments amb oli de palma?

Perquè cada cop estem més preocupats per la nostra salut i per menjar de forma saludable.

Perquè volem saber tot sobre els aliments que consumim. I els aliments amb oli de palma no són una excepció.

A més organitzacions mediambientals, com Greenpeace, han posat el crit al cel amb informes sobre:

la desforestació de les zones de producció de palmell setrill com aquest.

D’altra banda, la recent alerta de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) fa referència específica no tant a les característiques nutricionals de l’oli de palma, sinó a:

els contaminants generats en el procés de refinament (3-MPD, glicidol i els seus èsters), revisant els límits màxims que s’hi generen.

També,hi ha estudis proporcionats per la pròpia EFSA que:

relacionen la ingesta de l’àcid palmític amb la formació de cèl·lules canceroses en metàstasi.

Per això es recomana un baix consum de greixos que continguin aquest àcid i per això d’aliments amb oli de palma.

En el processament de l’oli de palma, per eliminar-ne el color vermellós, i millorar-ne el sabor i l’olor, se sotmet a temperatures de 200ºC.

Això suposa la formació de contaminants amb caràcter genotòxic i carcinogènic.

Podem identificar fàcilment la presència d’oli de palma a l’etiquetatge?

Afortunadament, ara les empreses alimentàries estan obligades a:

detallar a l’etiquetatge d’ingredients el tipus de greix vegetal que fan servir als seus productes.

Des de la modificació europea sobre l’etiquetatge (Reglament CE núm. 1169/2011, aprovat el 2011 d’aplicació a Europa des del desembre del 2014, però que a Espanya va ser obligatori des del passat 13 de desembre del 2016 com a data límit):

a la descripció dels components ha de constar la seva procedència.

És a dir, que quan posi “olis vegetals” o “greixos vegetals”, ha d’indicar el tipus o origen específic del vegetal.

No és que prèviament a aquesta data no s’utilitzessin, sinó que no n’era obligatòria la declaració específica.

Això ha facilitat als consumidors poder comprovar si el que estan comprant conté oli de palma o similars.

Abans estava ocult sota l’etiqueta d’olis vegetals. Ara es poden detectar els aliments amb oli de palma.

És cert que afecta el medi ambient?

El problema de l’oli de palma és el mateix que el de l’oli de soja: són les 2 varietats vegetals més plantades del món.

Gairebé sempre en enormes extensions d’explotació intensiva i especialment a la zona dels tròpics o subtròpics.

Per exemple,

dels Estats Units a Indonèsia, del Brasil al Camerun, extensions de terreny se sotmeten a aquest monocultiu, agressiu amb el terra.

Addicionalment a això, hi ha el que el seu hàbitat ideal sigui la zona dels tròpics.

Allà és on hi ha les grans extensions de boscos verges, avui en perill d’extinció per culpa de:

els incendis provocats per plantar oli de palma.

Especialment sagnant és el cas de Malàisia i Indonèsia, que concentra el 85% de la producció mundial.

L’expansió de monocultius intensius, com les plantacions d’oli de Palma, especialment al sud-est asiàtic, s’hi ha associat:

amb la desforestació dels boscos tropicals.

També a l’apropiació de terres que pertanyen a comunitats autòctones i abusos contra els seus drets humans.

Es vincula igualment a la mort d’elefants, orangutans i tigres de Sumatra.

Són tots els olis vegetals iguals?

No. Els podem separar entre els que són perjudicials per a la nostra salut i els que no ho són.

Olis vegetals que són rics en àcids saturats, i per tant, perjudicials:

Oli de palma i palmiste: origen vegetal igual que el d’oliva, el de gira-sol o el de colza.

L’oli de palma i el de palmiste tenen àcids grassos saturats com el làuric, palmític i mirístic, que són perjudicials per a la salut.

En canvi, els olis d’oliva, gira-sol o colza contenen àcids grassos insaturats saludables.

De la part carnosa del dàtil s’extreu l’oli de palma, mentre que el de palmiste procedeix de l’os.

Mentre que l’oli de palma té un 40% de palmístic, el de palmiste és ric en mirístic i làudic.

Oli de coco: Atenció també a l’oli de coco perquè és perjudicial per a la salut, ric en àcid làuric.

Els gelats solen portar aquest greix similar al de palma i al de palmiste.

Un greix dens que proporciona cremositat al gelat.

Olis vegetals que són rics en àcids insaturats, no perjudicials:

Oli d’oliva:

El verge o verge extra s’obté directament de l’oliva per procediments que no alteren les propietats naturals.

És ric en polifenols amb alt poder antioxidant, i en àcid oleic, compostos que afavoreixen la salut.

Aliment estrella de la dieta mediterrània, aporta beneficis a l’organisme

Oli de gira-sol:

Es consumeix força, és més barat que el d’oliva.

No comporta perill per a la salut, però no té polifenols, que fan que ell d’oliva sigui més saludable.

Ric en àcids grassos alt linoleic i alt oleic.

Oli de colza:

És un dels més consumits a Europa, Canadà i USA.

Procedeix de la llavor de la planta de colza que es cultiva sobretot al nord del vell continent.

Ric en àcid saludable oleic.

A Espanya té mala fama per la manipulació que es va fer el 1981:

una partida adulterada va enverinar 60.000 persones matant-ne 1.100.

Oli de blat de moro:

S’extreu de la llavor de la planta de blat de moro. És ric en àcids saludables linoleics i oleics.

En conclusió, els aliments amb oli de palma o aliments que contenen oli de palma són desaconsellables.

Comparteix
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppTelegramShare

Aliments rics en ferro per a la anemia [2023]

Aliments rics en ferro per a la anèmia
Aliments rics en ferro per l´anemia ferropenica

ALIMENTS RICS EN FERRO O AMB MÉS FERRO

Els aliments rics en ferro són bàsics per a l’anèmia ferropènica, ja que els aliments amb ferro eviten una anèmia per falta de ferro.

Coneixerem la llista d’aliments que contenen ferro, com fruites amb ferro o fruits secs rics en ferro, i quins són els aliments que tenen més ferro o molta major quantitat de ferro per a nadons o embarassades.I també aliments dolents per l’anèmia.

El ferro és molt important per al nostre cos.

Doncs fa que la sang circuli a un ritme adequat.

A més, aquest afavoreix una correcta respiració en facilitar el transport d’oxigen als teixits.

Per això,un dèficit del mateix podria provocar anèmia ferropènica, amb greus conseqüències per a la salut.

Prendre aliments que tenen ferro o continguin ferro és bàsic per combatre l’anèmia

El ferro serveix per activar el grup de vitamines B.

De la mateixa manera, estimula la immunitat i la resistència física.

Ja que una de les seves funcions principals és la d’oxidar la glucosa per convertir-la en energia.

A més, és imprescindible per a la formació de les proteïnes dels músculs, les cèl·lules vermelles i els ossos.

Anem a conèixer quins són els aliments amb major quantitat de ferro per controlar o prevenir l’anèmia.

ALIMENTS AMB FERRO PER A L´ANÈMIA FERROPÈNICA

Els nens, adolescents i embarassades són les persones que necessiten una major aportació de ferro.

Per tant, son els que més aliments rics en ferro necessiten.

Segons l’edat i el sexe son necessaris de 9 a 19 mg de ferro al dia,

Per aquest motiu, menjar aliments rics en ferro durant l’embaràs és primordial per evitar i tractar l’anèmia.

Per això, els aliments amb alt contingut de ferro per a les embarassades i els aliments alts en ferro per a nens:

esdevenen imprescindibles en la seva alimentació.

Es tracta doncs d’una de les substàncies més importants per al correcte funcionament del cos.

ELS ALIMENTS RICS EN FERRO RECOMANATS DURANT L’ANÈMIA

La manca d’aquest mineral es coneix com Anèmia.

Probablement és una de les malalties nutricionals més esteses arreu del món, tant en països rics com en pobres.

I és que aquesta mancança pot ser deguda a dues causes:

  1.  una aportació insuficient en la dieta, o
  2.  quan hi ha una pèrdua important d’aquest (com les hemorràgies o les pèrdues menstruals de la dona).

Cada persona absorbeix més o menys ferro depenent de:

  • el contingut de ferro que hi hagi en la seva dieta (d’origen vegetal o animal),
  • de la quantitat de ferro que tingui en els dipòsits (com el fetge)
  • i de la necessitat del seu organisme de formar glòbuls vermells (un esportista necessitarà més que una persona sedentària).

Per això, tenir una dieta amb una aportació equilibrada de ferro és fonamental per:

compensar els nivells d’aquest mineral.

FERRO EN ELS ALIMENTS: TIPUS DE FERRO

En primer lloc comentar que hi han 2 tipus de ferro en els aliments rics en ferro que existeixen.

El primer és el conegut com Ferro no Hemo.

Aquest s’absorbeix en menor mesura.

Està present en aliments d’origen vegetal i en els làctis.

ALIMENTS RICS EN FERRO D´ORIGEN VEGETAL

Aquest ferro d’origen vegetal s’absorbeix en poca quantitat.

Perquè els vegetals contenen substàncies que el dificulten:

  • l’àcid fític (present en llenties, cigrons i cereals integrals),
  • l’àcid oxàlic (contingut en espinacs, bledes, cols, espàrrecs i xocolata),i
  • els tanins (es troben en el te, el cafè i els vins).

Són aliments rics en ferro per a vegetarians.

Per altra banda, el segón, el d’origen animal, és anomenat Ferro Hemo.

ALIMENTS RICS EN FERRO D´ORIGEN ANIMAL

Està present en l’hemoglobina (glòbuls vermells) i en la mioglobina (músculs) de:

Per exemple:

  • les carns vermelles,
  • gall dindi,
  • conill,
  • fetge,
  • peixos (sardina, llucet, llobarro, rap),
  • crustacis (cloïsses, rossellones, escopinyes, musclos), i
  • el rovell d’ou.

Tot i que la seva proporció en la dieta és inferior a la del ferro no hemo, aquest s’absorbeix fins a tres vegades més.

Per tant, és molt important.

LLISTA D’ALIMENTS RICS EN FERRO

Independentment del seu origen (ja sigui animal o vegetal) hi ha alguns aliments amb alt contingut en ferro que:

s’han d’incloure en la dieta, si volem tenir uns bons nivells de ferro i combatre anèmies.

Llista de principals aliments rics en ferro

Per exemple son:

  • Mariscs de petxina,
  • Peixos,
  • Cereals integrals,
  • Rovell d’ou,
  • Vísceres,
  • Llegums,
  • Verdures de fulla verda fosca,
  • Carns,
  • Fruita seca rica en ferro,
  • Fruites riques en ferro,
  • Espirulina

Millors aliments rics en ferro d’origen animal i vegetal

  • MARISC DE CONQUILLA: Ostres, Cloïsses, Musclos i Escopinyes

Contenen al voltant de 7 mg. de ferro per cada 100 gr.

Són aliments amb molta major quantitat de ferro que uns altres.

Contenen al voltant de 7 mg. de ferro per cada 100 gr.

No obstant això, són aliments poc habituals en les dietes diàries pel seu elevat cost.

  • PEIXOS: Entre ells els de més contingut en ferro per cada 100gr de producte són:

Per exemple:

Anxoves (6,7 mg) , Sardines (4,8 mg) i Aladrocs (2,5 mg).

Per tant són un aliment idoni per combatre l’anèmia.

  • CEREALS INTEGRALS:

La concentració de ferro està entre 7 i 18 mg. per cada 100 gr.

No obstant això, al ser d’origen vegetal i contenir molta fibra, aquest ferro s’absorbeix amb major dificultat.

Per exemple:

El llevat de cervesa és molt ric en ferro (17,5 mg),  i el Germen de Blat és un dels cereals més rics en ferro (7,5 mg).

  • ROVELL D´OU: ens aporta la tercera part del ferro que es precisa al dia, 7 mg/ 100gr .

Mentres que en l’ou sencer el percentatge baixa a 2,5mg/ 100gr.

  • VÍSCERES: Fetge de vedella i Botifarra de sang vermella.

Contenen al voltant de 10 i 13 mg per cada 100 gr.

A més, el ferro és d’origen animal, i per això aquest s’absorbeix molt bé en l’organisme.

Sembla que són imprescindibles per millorar estats anèmics.

Els aliments amb més ferro o aliments rics en ferro són fonamentals per prevenir l’anèmia

  • LLEGUMS:

Els llegums que contenen major quantitat de ferro no hemo son:

Per exemple:   Soja, Mongetes, Llenties, Cigrons.

amb entre 8 i 6 mg. per cada 100 gr respectivament en ordre decreixent.

Sobretot, les llenties són un aliment molt ric en ferro.

Encara que la seva absorció és menor a la del ferro d’aliments d’origen animal.

Però el seu baix cost i altres propietats nutritives que contenen les converteixen en un dels aliments idonis per combatre l’anèmia.

  • VERDURES DE FULLA FOSCA: Espinacs i bledes.

Són dos vegetals verds que contenen entre 4 i 3 mg. per cada 100 gr respectivament.

A més a més també en porten la col llombarda (4mg), i el julivert de 5 a 20 mg!,

Tan mateix tenim: carxofes, pèsols, remolatxa, bròquil, coliflor, que estan al voltant dels 2 mg.

  • CARNS RIQUES EN FERRO: són aliments amb alt contingut de ferro per l’anèmia.

Per exemple, la de vacú, la de pollastre, peix, gall dindi, porc, etc., contenen de mitjana 2,5 mg. per cada 100 gr.

A més de ser un ferro de fàcil absorció , és el més habitual en la dieta diària.

Dins dels aliments rics en ferro hi ha les fruites riques en ferro (fruites per l’anèmia) o la fruita seca rica en ferro

  • FRUITS SECS RICS EN FERRO:

Els fruits secs que proporcionen més ferro són:

Per exemple:

els pistatxos i les pipes de gira-sol.

A més a més també en porten: les ametlles 3,8 mg /100gr i les nous amb 2,9 mg.

Tan mateix els anacards i les avellanes també son fruits secs amb ferro.

  • FRUITES RIQUES EN FERRO o FRUITES PER A L´ANEMIA:

Hi ha fruites riques en ferro com:  el Raïm, el Mango.

I pel que fa a la poma, la quantitat de ferro és de només 0.22 mg i, per tant, aquesta fruita està dins dels aliments pobres en ferro.

  • ALGA ESPIRULINA:

La relació espirulina-ferro és coneguda des que aquesta alga es va començar a utilitzar en alimentació humana.

Per això, avui l’espirulina es considera un dels aliments més rics en nutrients, especialment en ferro.

COM APROFITAR TOT EL FERRO DELS ALIMENTS RICS EN FERRO?

A més de prendre aliments rics en ferro (ja siguin d’origen vegetal o animal), cal seleccionar:

també altres que afavoreixin l’absorció del ferro per part del nostre organisme.

Per exemple, els cítrics i altres aliments amb alt contingut en vitamina C ajuden a:

que el ferro procedent dels aliments rics en ferro s’absorbeixi millor.

La vitamina C, present en els cítrics (taronja, mandarina, kiwi, aranja, maduixa), el tomàquet, el pebrot i el julivert …

facilita l’absorció i millor assimilació del ferro!.

DIETA PER A L’ANÈMIA: RECEPTES RIQUES EN FERRO AMB ALIMENTS RICS EN FERRO

Per tant,en cas de voler pujar els nivells de ferro es recomana combinar dins d’una dieta rica en ferro setmanal:

Per exemple:

uns cigrons amb amanida de tomàquet i pebrot,  o unes llenties amb una taronja de postres.

També, els tomàquets i els vegetals verds foscos juntament amb aliments rics en ferro com carns vermelles o peixos, ajuden a aprofitar-lo millor.

ALIMENTS DOLENTS PER L’ ANÈMIA

Aliments a evitar durant el consum de ferro:

En conseqüència per no interferir en l’absorció de ferro per part del nostre organisme, cal reduir en els menjars,

Per exemple:

Finalment,una altra dada a tenir en compte a l’hora de dissenyar una dieta per combatre l’anèmia ferropènica és:

no abusar dels productes amb calci.

Donat que aquest mineral pot disminuir l’absorció del ferro.

UNA DIETA RICA EN FERRO AMB ALIMENTS RICS EN FERRO ÉS BÀSICA

Per saber més sobre alimentació, nutrició, dietètica i vida sana, segueix la nostra web i llegeix tots els articles que hi posem. Es gràtis!.

Comparteix
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppTelegramShare

Aliments pel cervell i la memòria [2023]

Aliments pel cervell i la memòria
Aliments pel cervell i la memòria

ALIMENTS PEL CERVELL I LA MEMÒRIA QUE VOLEN LES NEURONES

Els aliments pel cervell i la memòria son vitals per tal de millorar i reforçar la resposta del nostre cap i de les neurones.

Existeixen els aliments pel cervell i la memòria? Doncs si, i avui en parlem.

El cervell requereix una alimentació i nutrició equilibrada que incorpori aquests aliments pel cervell i la memòria, per funcionar bé i tenir:

per exemple,

  • una bona activitat intel·lectual,
  • millorar la memòria i
  • proporcionar nutrients per a les neurones.

Per tal de pensar i millorar els nostres records, hem de consumir aliments pel cervell i per la memòria que:

continguin els nutrients que les neurones i el cervell necessiten per estar despert.

Doncs, hi ha vitamines i minerals (per exemple: calci) que intervenen en la concentració, la memòria i l’activitat intel·lectual.

Aleshores, si el cos no els té, serà difícil que el seu cervell i neurones rendeixin al màxim.

Per tant, anem a parlar dels aliments pel cervell i la memòria i dels nutrients per a les nostres neurones, que ens ajudaran a millorar la memòria.

NUTRIENTS PEL NOSTRE CAP

La glucosa és la “gasolina”, el menjar o l’aliment del cervell.

La font d’energia del cervell són només els sucres i no els greixos.

Per això, quan es desmaia una persona per una lipotímia o mareig li donen sucre per reanimar.

Les proteïnes contingudes en els aliments d’origen animal, especialment en el fetge i el marisc, fan:

millorar la regulació de l’activitat intel·lectual i enforteixen l’estat d’ànim.

Una dieta rica en aliments o menjars amb carbohidrats (per exemple, patates, arròs, farines, cereals) ajuda a calmar l’ansietat.

També, una bona dieta ha d’incloure:

una aportació adequada de minerals en virtut dels beneficis que aquests ofereixen a l’organisme.

Els minerals son aliments pel cervell i la memòria essencials.

Per exemple, el calci intervé en la transmissió dels impulsos nerviosos.

Per la seva part, el ferro influeix en el rendiment i en el transport de l’oxigen a les cèl·lules.

A més, el zinc està relacionat amb l’activitat dels neurotransmissors cerebrals.

Per obtenir calci s’ha d’ingerir llet i els seus derivats.

Mentrestant, el ferro és possible trobar-lo en aliments com carns, vísceres, llegums i fruits secs.

Les ostres, crustacis, carn de xai i les lleguminoses són aliments rics en zinc.

Tots aquests minerals ajudaran al cervell a estar alerta, i formen part dels aliments pel cervell i la memòria .

Les vitamines del complex B que intervenen en el procés de producció de neurotransmissors, son específicament:

  • la B1 (per exemple, en la carn de porc i el llevat de cervesa),
  • B6 (meló, pollastre i plàtan)
  • i la B12 (fetge, ous i formatge).

Aquesta última és important per contrarestar l’estrès i enfortir l’activitat intel·lectual.

Per que ajuda al rendiment de les neurones per a millorar la memòria.

ALIMENTS PEL CERVELL I LA MEMÒRIA ESSENCIALS

Alguns nutrients essencials per enfortir el nostre cervell i millorar la memòria són:

per exemple,

  • Vitamina B1 (tiamina)

es troba en aliments com: fesols, grans, llavors, llevat de cervesa, fetge..

  • Magnesi

Per exemple, el podem trobar a les nous o els pèsols.

  • Potassi

Per exemple, en espinacs, panses, dàtils, fruites cítriques, bròquil, alvocat, faves.

  • Vitamina B3 (niacina)

La podem trobar en la llet, peix, pèsols, llavors de gira-sol i de lli, grans integrals o el llevat de cervesa.

  • Vitamina B6 (piridoxina)

Està continguda en el fetge, soja, tonyina, faves, llevat de cervesa.

  • Vitamina B12 (cobalamina)

També en el fetge, a més de les ostres, peix, rovell d’ou, productes lactis.

  • Vitamina C

Com es sabut la trobem en fruites cítriques, tomàquets, maduixes, vegetals verds, kiwi.

  • Coure

Per exemple, en mariscs, nous, llavors, cireres, maduixes, mel.

  • Zinc

Aquest mineral es troba:

per exemple,

en dàtils, figues, rovell d’ou, peix, ostres, pastanagues, pèsols, civada, germen de blat, llavors de sèsam.

  • Triptòfan

Principalment en la llet

  • Tirosina 

La tirosina la podem trobar en faves, llavors de carabassa.

  • Colina

Per exemple, present en tofu, rovell d’ous, civada, coliflor, col.

Especialment  la colina té molta importància ja que, a més a més és part constituent de l’acetilcolina, un dels principals neurotransmissors del cervell.

A més, hi ha estudis que assenyalen que pot ajudar en alguns casos de:

pèrdua de memòria en persones grans i millorar el funcionament de les neurones.

Una manera senzilla de suplementar la dieta amb nutrients amb colina és utilitzant lecitina de soja.

La lecitina es pot comprar en forma de grànuls i ingerir.la entre 2 i 4 cullerades un parell de vegades al dia.

També tenim la fosfatidilserina , que és un dels nutrients que més interès ha despertat en anys recents per enfortir la memòria i el cervell.

És una classe especial de substància grassa utilitzada pel cos per millorar la salut de les cèl·lules nervioses i enfortir les neurones.

Les cèl·lules cerebrals contenen una gran quantitat d’aquesta substància, especialment en la membrana cel·lular.

Però la seva concentració disminueix amb l’edat.

La membrana cel·lular posseeix importants funcions, com;

regular les substàncies que entren i surten de la cèl·lula i la composició interna d’aquestes.

Per això, la fosfatidilserina és de gran rellevància per a l’activitat del cervell.

També, en alguns experiments científics s’ha observat que:

pot ajudar a millorar la memòria i les capacitats cognitives, especialment entre les persones de més edat.

Actualment només és possible aconseguir-la extreta de la soja.

Si bé l’aspecte genètic resulta ser un factor determinant, el menjar o els aliments pel cervell i la memòria influeixen en:

un alt grau en el bon funcionament del cervell, sobretot a llarg termini.

La colina i la fosfatidilcolina, contingudes principalment en aliments com la coliflor, el bistec de carn, l’ou i les nous, contribueixen amb:

la producció d’acetilcolina a millorar els processos cognoscitius i de memòria.

Per la seva banda, la norepinefrina es sintetitza a partir de dos aminoàcids, la L tirosina i la fenilalanina.

La primera -i la més important- és present sobretot en les proteïnes d’aliments d’origen animal i en tots els lactis.

També s’observa una associació directa amb els estats d’al.lerta.

Per tant, si ingerim menjar o aliments rics en aquests aminoàcids serà possible estar més despert i millorar la resposta davant d’estímuls.

Finalment, trobem que l’aminoàcid anomenat triptòfan (també present en proteïnes tant vegetals com animals) participa en:

la síntesi de la serotonina.

Aquesta, al contrari de la norepinefrina, condueix a un estat de sedació, la persona es relaxa, li provoca son i augmenta l’estat de depressió.

L’ideal per aconseguir una bona activitat intel·lectual i una millora en la memòria, és:

a taula prendre primer els aliments amb proteïna (pollastre, peix, carn) i després els carbohidrats. 

Així, els aminoàcids que passen a la sang, van directes al cervell sense interaccions i produeixen norepinefrina.

Aquest és el procés correcte per estimular el cervell, millorar la memòria i activitat intel·lectual i enfortir les neurones.

A més, no hem d’oblidar un altre punt important que és la quantitat de menjar o aliments a ingerir.

Per exemple, si es mengen massa aliments, la major part de la sang es concentrarà en el tracte digestiu a fi d’ajudar a digerir i absorbir els aliments.

Amb lo que la irrigació sanguínea a altres parts del cos serà menor, fins i tot al cervell.

Quan no es consumeix cap tipus de proteïna per dinar, el rendiment i la capacitat de memoritzar no és igual i a la tarda o a mig matí s’agafa son.

Per exemple, els aliments com grans o peixos funcionen millor que un plat de pasta.

A més de l’ordre amb el que ingerim els aliments, respectar els horaris dels àpats ajuda a:

l’activitat intel·lectual i a la capacitat de memòria.

Un bon esmorzar és fonamental.

Si la diferència d’hores entre el dinar i el sopar és considerable, es recomana:

per exemple,

prendre el berenar i incorporar aliments pel cervell i la memòria, per tal de millorar la resposta del nostre cap i de les neurones.

Comparteix
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppTelegramShare

Estèvia o Stevia: l’edulcorant natural [2023]

estèvia
Estèvia o stevia és un edulcorant natural.

ESTÈVIA O STEVIA: ALTERNATIVA ALS EDULCORANTS ARTIFICIALS

Estèvia o stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) és un edulcorant natural alternativa als edulcorants artificials com la sacarina o aspartam.

Si bé hauríem tots d’acostumar-nos a no afegir ni sal ni sucres als nostres plats, ja que amb el contingut de sal i sucres dels aliments és suficient…

 per a aquelles persones que necessiten posar el seu sucre en el cafè, etc .. us comento:

Els edulcorants naturals ecològics tenen més sabor, més nutrients i menys calories que el sucre blanc refinat.

A més, només fa falta una petita quantitat per endolcir qualsevol aliment.

La Stevia (estèvia o sucre verd), és l’edulcorant natural més recomanable.

Però com alternatives saludables al sucre blanc refinat o edulcorants quimics (ex: Sacarina), també podeu utilitzar:

per exemple,

  • el sucre integral,
  • les melasses i
  • els xarops,

encara que el seu contingut calòric és superior a l´estèvia.

COM CONSUMIR L´ESTÈVIA

L’esmentada Stevia o estèvia  que ara comença a sonar o a estar de moda com edulcorant natural més saludable, es pot consumir:

fresca o en qualsevol dels seus processats o presentacions (ex: en forma de cristal·lins).

És una espècie vegetal procedent de les regions tropicals de Llatinoamèrica.

Des de fa dècades es conrea per les seves propietats edulcorants i el seu baix contingut calòric.

A més, conté una barreja d’edulcorants a les fulles, i el de major concentració és l’esteviòsit.

Es tracta d´un glucòsit que és, atenció, unes 300 vegades més dolç que la sacarosa (en dissolució del 0,4%).

És a dir, que una menor quantitat d’edulcorant natural proporciona la mateixa sensació de dolçor que la sacarosa en una major proporció.

A més, una altra bona notícia és que la estèvia és apta per a diabètics!

Doncs és una substància 100% natural, gairebé sense calories, i que no afecta la concentració de glucosa en sang. 

Per la qual cosa resulta innòcua per als diabètics i molt útil en dietes hipocalòriques com les que  realitzem a El nutricionista a Casa.

Comparteix
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppTelegramShare

Beneficis del te verd i propietats saludables [2023]

Beneficis del te verd
Beneficis del te verd que ajuden a l´organisme.

ELS BENEFICIS DEL TE VERD

Beneficis del te verd i les seves propietats saludables, és el tema sobre el que avui us parlarem.

Es tracta d´un bon antídot per a les malalties cardíaques.

Per que la clau és la quantitat de compostos benèfics que té, anomenats flavonoides.

També aquests compostos estan presents en el cacau, els tomàquets i el raïm.

El teu aliment serà la teva medicina” va dir Hipòcrates fa milers d’anys... I això és el que intentem explicar en aquesta pàgina de el Nutricionista a casa.

Però, tornant al tema, quins son aquests grans beneficis pel nostre organisme dels que parlem?

Per exemple,

  • Millorar la circulació sanguínea,
  • que les artèries es relaxin.

Es a dir, que unes tasses diàries ajuden a prevenir malalties del cor.

Comparteix
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppTelegramShare

Propietats del bròquil i beneficis nutricionals [2023]

Propietats del bròquil
Les propietats del bròquil son molt bones.

LES PROPIETATS DEL BRÒQUIL

Les propietats del bròquil nutricionals son fantàstiques i els seus beneficis fan d´aquest vegetal un gran aliat dels homes,els protegeix!
 
Però per què?
 
Doncs, perquè unes poques racions d’aquesta verdura per setmana protegeixen els homes del càncer de pròstata.
 
Això passa gràcies a un parell de components que generen centenars de canvis genètics i activen alguns gens que combatrien el càncer.
 
A més de desactivar altres que incentiven la formació tumoral.
 
Per tant, a l´igual que vam elogiar les propietats i beneficis d´un altre aliment d´origen vegetal com l´alga espirulina ….
 
també hem de destacar les d´aquesta crucífera.
 
Aquests components dels que parlem són:
 
  • el compost anomenat isotiocianat (també present en les Cols de Brussel·les o la Coliflor) i
  • el sulforafà.
Comparteix
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppTelegramShare

Alga espirulina: propietats i beneficis [2023]

alga espirulina
Alga espirulina amb propietats i beneficis pels humans.

ALGA ESPIRULINA: BENEFICIS PER ALS HUMANS?

És cert que l´ alga espirulina o Spirulina beneficis per als humans?

Doncs si. Rotundament si, és cert.

Aquesta pregunta que a algú li pot sorprendre me la van fer l’altre dia, i la responc en públic perquè és una bona informació per a vosaltres:

Realment, aquesta alga és un dels aliments vegetals més complets.

A continuació farem una llista del que ens aporta:

  • Vitamines (la vitamina B12 i àcid fòlic),
  • Ferro disponible,
  • Proteïnes, i
  • Àcids grassos insaturats (“els bons”…  per a que ens entenguem… ) sense aportació de lipoproteïnes i molt poques calories i greixos.

Per tant ,l´alga espirulina és un bon element nutricional a incorporar en la dieta per les seves propietats.

Per exemple, per:

  • Reduir Pes
  • Mantenir el colesterol estable
  • Millorar el rendiment físic i el benestar general
  • Dones en període menstrual i la Menopausa.

COM CONSUMIR-LA?

Aquesta alga pot consumir-se en forma diària com:

  • Complement nutricional (càpsules) o
  • En pols barrejada amb verdures.

Només 2 gr d’alga espirulina cobreixen moltes de les necessitats alimentàries d’una persona adulta.

Comparteix
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppTelegramShare
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppTelegramShare
Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per al correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències d′acord amb un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. En fer clic al botó D′acord, accepta l′ús d′aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits. Més informació.   
Privacidad
Exit mobile version